Ballina | Religjioni | Besimi | Njëzet e dy pyetje nga priftit krishter dhe vetem nje pyetje nga muslimani !!!

Njëzet e dy pyetje nga priftit krishter dhe vetem nje pyetje nga muslimani !!!

Madhësia e germave: Decrease font Enlarge font
Njëzet e dy pyetje nga priftit krishter dhe vetem nje pyetje nga muslimani !!!

Njëzet e dy pyetje dhe përgjigje që më kanë çuditur dhe më kanë shtangur me shkathtësinë dhe mprehtësinë e personit që përgjigjet, andaj po ua sjell këtë temë.

Ka qenë një musliman shok me një të krishter. Ky i fundit (krishteri) insistoi që shokun e tij musliman ta marrë në kishë për të prezantuar në ligjeratën priftit dhe pastaj te japë mendimin e tij.

Muslimani pranoi dhe shkuan.

Prifti e njohu dhe tha: A ka në mesin tuaj muslimanë?

U ngrit muslimani dhe i tha: Unë. Si e dite?

Prifti tha: Ke shenja në fytyrë, nga të rënat (shpesh) në sexhde.

Muslimani buzëqeshi.

 

Prifti i tha: Dua t’i bëj 22 pyetje?

1- Kush është një, që nuk e ka të dytin?

2- Kush janë dy, që nuk e kanë të tretin?

3- Kush janë tre, që nuk e kanë të katërtin?

4- Kush janë katër, që nuk e kanë të pestin?

5- Kush janë pesë, që nuk e kanë të gjashtin?

6- Kush janë gjashtë, që nuk e kanë të shtatin?

7- Kush janë shtatë, që nuk kanë të tetin?

8- Kush janë tetë, që nuk kanë të nënten?

9- Kush janë nëntë, që nuk e kanë të dhjeten?

10- Kush janë dhjetë, që pranojnë shtesë?

11- Kush janë njëmbëdhjetë, që nuk kanë të dymbëdhjetën?

12- Kush janë dymbëdhjetë, që nuk e kanë të trembëdhjetën?

13- Kush janë trembëdhjetë, që nuk e kanë të katërmbëdhjetën?

14- Çfarë është ajo gjë që frymon dhe nuk ka shpirt?

15- Cili është varri që ka udhëtuar me pronarin e tij?

16- Kush janë ata që kanë gënjyer dhe kanë hy në Xhennet?

17- Çfarë është ajo që e ka krijuar Allahu dhe e ka mohuar?

18- Kush janë ata që i ka krijuar Allahu pa babë dhe nënë?

19- Kush është ajo krijesë prej zjarri, kush e shkatërroi me zjarr, dhe kush e ruajti me zjarr?

20- Kush është ajo që është krijuar nga guri, është shkatërruar me gurë, dhe është ruajtur me guri?

21- Çfarë është ajo gjë që e ka krijuar Allahu dhe e ka llogaritur madhështore?

22- Cila është ajo pemë që i ka dymbëdhjetë degë, e në çdo degë tridhjetë fletë, në çdo fletë pesë fryte, tri prej tyre me hije e dy me diell?

 

Buzëqeshi muslimani, me buzëqeshjen e atij që është i bindur në Allahun dhe bëri bismilah.

 

Bismilahi-Rrahmani-Rrahim

Përgjigjet:

1- Allahu i Lartësuar është Një, që nuk e ka të dytin.

2- Dy që nuk e kanë të tretin, janë: Nata dhe dita. “ …natën dhe ditën i kemi bërë dy argumente..” (Isra, 12)

3- Tre që nuk kanë të katertin, arsyet e Musahut me Hidrin: Shpimi i anijes, mbytja e fëmiut dhe drejtimi i murit.

4- Katër që nuk e kanë të pestin: Kur’ani, Inxhili, Tevrati dhe Zeburi.

5- Pesë që nuk e kanë të gjashtin: Pesë kohët e namazit.

6- Gjashtë që nuk e kanë të shtatin: Ditët në të cilat Allahu e ka krijuar gjithësinë.

7- Shtatë që nuk e kanë të tetën: Shtatë palë qiej. “… I cili krijoi shtatë qiej në kate dhe nuk sheh kurrfarë kontrastesh në krijimin e të Gjithëmëshirshmit…” (Mulk, 3)

8- Tetë që nuk e kanë të nëntin: Bartësit e arshit të Allahut. “…Atë ditë e bartin fronin e Allahut tetë engjuj…” (Hakkah, 17)

9- Nëntë që nuk e kanë të dhjetën, janë mrekullitë e Musahut: Shkopi, dora ndriçuese, përmbysjet, thatësirat, bretkocat, gjaku, karkalecat, morrat, dhe çarja e detit.

10- Dhjetë që pranojnë shtesë: Punët e mira, ai që bënë një të mirë shpërblehet me dhjetë, e Allahu ia shumëfishon atij që do.

11- Njëmbëdhjetë që nuk e kanë të dymbëdhjetën: Vëllezërit e Jusufit.

12- Dymbëdhjetë që nuk e kanë të trembedhjetën: Janë mrekullia e Musahut, kur i ra me shkop gurit dhe shpërthyen dymbëdhjetë burime uji. “Dhe kur Musa, për popullin e vet u lut për ujë, e Ne i thamë: “Bjeri me shkopin tënd gurit! Prej tij shpërthyen dymbëdhjetë burime…” (Bekare, 60)

13- Trembëdhjetë që nuk e kanë të katërmbëdhjetën: Vëllezerit e Jusufit, babai dhe nëna e tij.

14- Ajo që frymon dhe nuk ka shpirt: Mëngjesi. “…dhe agimi kur frymon…” (Tekvir, 18)

15- Ndërsa varri që ka udhëtuar me pronarin: Balena kur e ka gëlltitur Junusin.

16- Ata që kanë gënjyer dhe kanë hyrë në Xhennet: Janë vëllezërit e Jusufit.

17- Ajo që e ka krijuar Allahu, dhe e ka mohuar: Zëri i gomarit, “me të vërtetë zëri më i pakëndshëm është zëri i gomarit.” (Lukman)

18- Ata që i ka krijuar Allahu pa babë dhe nënë janë: Ademi , melaiket dhe dashi i kurbanit.

19- Krijesa nga zjarri: Është djalli, ai që është shkatërruar me zjarr është Ebu Xhehli, ndërsa atë që (Allahu) e ka ruajtur nga zjarri është Ibrahimi.

20- Ajo që është krijuar nga guri janë Deveja e Salihut. Ata që u dënuan me gurë janë poseduesit e Elefantit (As’habul File). Ndërsa ata që u ruajten në gurë janë banoreët e shpellës (as’habul-kehf).

21- Ajo që e ka krijuar Allahu dhe e ka llogaritur madhështore është: Dredhia e grave.

22- E, pema është: Dymbedhjetë muajte e vitit, degët janë ditet e muajit, pesë frytet janë pesë namazet ditore. 3 me hije janë sabahu, akshami dhe jacia, e dy me diell janë dreka dhe ikindia.

 

Kështu u përgjigj muslimani. Prifti dhe të pranishmit u çuditën.

Por, Prifti u befasua prej një pyetje të vetme nga djaloshi musliman, e ajo është: Kush është çelësi i Xhennetit?

Prifti nuk mundi të përgjigjet, por u detyrua të përgjigjet pas një insistimi nga të pranishmit.

 

Përktheu: Valdet Kamberi

atikulli

Regjistrohuni për komente Komente (26 Publikuar)

avatar
selamu alejkum 01/04/2012 14:41:36
desha ta pershendes hoxhen e nderuar Valdetin per temen e bukur: po ashtu dua qe te i pergjigjem folesit Athua pse. Ju sikur qe e dhate mendimi tuaj ndaj ketije tregimi dhe prifti dhe thuani se sika mundesi kur ai prifti ika ditur dhe menefund ka pranuar, une dote perpiqem me emrin e Allahut me ta dhene pergjigjen. Un jam ibindur se edhe ti edi se eshte njje zot dhese vetemse bindja ne Madherin dhe ligjin e Allahu te con ne perfitim te dy botrave dhe te pyes? perse pra e shtron kete pyetje, edhe ket ta tregoj. sepse ti je nje injorant po flas ne menyr qe jo te teofendoj dhe kur tethuhet everteta e le djallin te dirigjoj mendjen tende dhe guxon fuqi te kundershtosh. E ilaci i kesaj eshte ta konsiderosh veten modest te barabar dhe te pranosh kritikat vetem se keshtu njeriu perfiton nga gjith.
avatar
Hasan El Basriu 25/03/2012 00:51:43
Pershendetje vella shqiptar,

Adhurimi i takon vetem Zotit, qe te ne muslimanet quhet Allah. Nuk e dij ne cilin bible therret ti, por nese flet per ndonjeren nga 4 versionet kryesore. Dua qe te na sjellish nje referenc ku krishti thot qe une jam Zoti. Apo Zoti thot qe une jam krishti. nese e gjen dhe na sjell referencen dhe ne po te besojm.

sinqerisht.
avatar
? 24/03/2012 01:39:13
deshta met than ty mirsad qe e ceke aty me posht qe zoti kur e ka kriju njerin e ka kriju as musliman as krishter .
sipas mendimit tem ti skoke kerkund per ka feja se kur te linde nje fmi lind musliman edhe kur e ka kriju njerin e ka kriju musliman e pse djalli te mashtron at her e ke xhehnemin a sper rruges tina ne qoft se shkon e ki xhenetin keto dyja i ka kriju para se mu kriju njerzimi duhesh me dit edhe vet masi po thu qe ekam lexu kuranin e jam musliman...
........................
avatar
Preshevarja 24/03/2012 00:22:13
shum pom perlqen ky komenti qe e ka shkruajtur ky vllau musliman,edhe une mirsad te kerkoj falje qe te kam shkrut shum here.edhe une jam muslimane por namz nuk boj edi qe eshte gabimi jem edhe mundona qe ta arrij e ta kryej kete obligim ndaj Allahut xh.sh.por kurr nuk kisha mujt me thon pse une nuk boj namaz,namazi sa me rendesi eshte zemra me qen emir, mi ndihmu te varferve etje tj.siq e thojne shum te tjere.kjo eshte sikur ni nxenes i blen librat fletoret, i shkrun fletoret me llojlloj shenime,por nuk shkon ne shkoll.edhe na po bojm mire po mbajm familje po punojm,por gjeren kryesore se bojm namzain.kur je i mir kur j emusliman nuk guxon me te mungu namazi e mas pakti me kundershtu ata qe bojn namaz apo qe e praktikojne fejen islame.Allahu na udhezoft ghithve e na shperbleft me parajs.
avatar
23/03/2012 20:43:09
Selamu alaikum vella Mirsad, po te quaj keshtu meqe po prezentohesh si musliman.
Fillimisht te kerkoj falje nese fjalet e mia do te bejn te ndihesh i ofenduar. Me duhet ta potencoj qysh ne fillim se ju nuk keni infomacion te mjaftueshem per fene me te cilen prezentoheni, per ate edhe bje ne ndesh me komentuesit. Duhet ta kuptosh qe feja nuk eshte dicka qe nxjerret nga logjika e njeriu por vjen me shpalljen e pejgambereve (paqja qoft mbi ta). Me kete dua te them qe feja nuk eshte ashtu sic e shef ti por duhet te lexosh dhe ta kuptosh ashtu sic pejgamberet (paqja qoft mbi ta) e kan interpretuar. I kom lexu komentet e tua me shume vemendje per hire te rrespketit si bashkkomentues. Te lutem fjalet me posht qe do i shkruaj merri si ndihm per te kuptuar rrugen e vertet te Islamit dhe jo si kundershtim ne bised.

Puna dhe feja:

Feja Islame stimulon pjestaret e komunitetit te saj per pune, ajo obligon muslimant qe te ngirhen nga gjumi qysh kur lind dielli dhe te kerkojn rreskin neper toke. Ajo meson rrespketin qe duhet kushtuar punes dhe familjes. Nese ti ke aspiratat qe ke pershkruar me lart, ato i ke ne Islam. Vetem mundohu ti kuptosh drejt. Ne Islam puna eshte sekondare per arsye se ardhurimi eshte priorioritar. Zgjuarja nga gjumi per faljen e namazit te sabahut i hap njeriut rrugen per mundesi te medhaja perfitimi te dynjas dhe ahiretit. Ketu ka njerez qe bejn namaz dhe mbajn dy puna. Nuk i pengon namazi hic, vec i jep mundesi me qen ne kontoll gjate dites. me kordinu komplet diten duke e llogaritur diten sipas koheve te namazit. Sipas fese Islame njeriu eshte krijuar vetem e vetem qe ta adhuroj Zotin, puna eshte obligim per ata qe kan nevoj te punojn. Ata qe jan te pasur, te tjeret punojn per ata dhe nuk e kan obligim punen. Mos mendo qe puna eshte gjithcka, puna eshte obligim per ata qe kan nevoj me punu. Mos e kupto ashtu qe nuk kemi ne nevoj me punu. Standari jon shoqeror eshte aq i ult qe ndoshta edhe 3 nderrime me punu prap nuk mundemi me arrit ku duhet. Ne definitivish kemi nevoj shume me punu. Por puna nuk guxon te na largoj nga ardhurimi i Zotit tone. I derguari i Zotit na meson te punojm per boten tjeter sikur kjo dite te ishte dita e fundit e jetes tone dhe te punojm per kete bote sikur te jetojm pergjithmon. Nga kjo vijm ne perfundim qe Islami neva na keshillon jo vetem qe duhet te punojm por edhe te zgjedhim cfar te punojm dhe si te punojm. Islami ka pergjigje shume komode per te gjithe njerezit dhe te gjitha koherat sa i perket punes.

Feja dhe harmonia shoqerore: Ti ke plotesisht te drejt kur thua qe Zoti na ka krijuar per me jetu ne paqe e harmoni, me i shiju te mirat dhe dashurin, me i ndihmu njeri tjerit etj. Por nese e lexon komentin tend te parin ti e shef qe ke ofendu Fejen edhe si rezultat ke marr ofendim nga ata qe e dijn qe Feja ka te drejt. Me nje menyre ti i ke shty te tjeret te ofendojn.

Kurani dhe muslimani:

Kurani eshte udhe rrefyes per jeten e muslimanit. Feja eshte menyre e jetes. D.m.th ti duhesh me mesu qysh me jetu nese don me qen i rahatshem ne jete. Jeta nuk konsiderohet e sukseshme nese nuk arrihet lumturia dhe rahatlleki. Me lek nuk mbatet suksesi. Suksesi ne jete mbatet me lumturi. Sa njerez te kesaj bote kan qen multi milionera dhe kan perfundu me vetvrasje?
Edhe Feja nuk duhet me qen nen sherbimin tond po ti duhesh me qen ne sherbmimin e fejes. Pasi qe je i vetedijshem qe Zoti ta ka fal jeten atehere mos harro se ai ta ka obligu edhe fejen.

Feja dhe femiu i posalindur:
Zoti ne Kur'an tregon qe Femija lind ne natyrshmeri Islame, d.m.th osht i prirur te besoj qe egziston vetem nje Zot dhe jo 2-3-4 apo sa thon te tjeret. Krishteret Zotit i bejn nene. Do te thot sipas tyre Maria eshte nena e Zotit pasiqe Zoti vet eshte Jezusi. Kupton?

Ne jemi te gjithe nevojtar per njeri tjeterin, Duhet te ndajm mendimet tona deri ku na lejohet. Por jo te japim mendime aty ku ka rregulla. Sbon me i dhon mendjes perparsi ne shpallje. Ate qe kan shpall te derguarit ajo eshte ligj ne fe, aty ku kemi hapsira mund te bejm adaptime. Une e shof qe ti ke vullnet pozitive por menyra se si je shpreh i ka iritu te tjeret dhe i ka shty qe te ofendojn. Na i bon hallall o burr se njerez jemi e njerezit jan gabimtar.

Allahu na udhezoft te gjitheve. Amin Amin Amin...
avatar
? 25/03/2012 13:05:28
mfal po deshta met than se une per veten teme nuk pe shoh te arsyshme qe e ke shenu me posht qe zoti vet esht jezusi si mundet mu kan zot jezusi.

jezusi esht i derguari "allahut" e nuk mundet mu kan zot jezusi "zoti" osht nje "allahu"


mire vella "kuranin" dhe lexoje aty i ke te gjitha pergjegjet....
avatar
mirsadi 24/03/2012 13:14:29
Kshtu si ti duhet muslimani mu pergjigj e me shpjegu.
Pra besimi i vertet shkon me pune,me respekt per tjetrin,me humanizem,me tolerance mirkuptim.Kto duhet ti bojm n ket jete.
avatar
M U S L I M A H 23/03/2012 11:50:05
me t
avatar
hahhahahahahah 23/03/2012 01:45:58
kjo pyteje vlen per te gjith kush osht celsi i xhenetit se valdeti se paska tregu kit pytje jipne mendimin e ju vllezer musliman
avatar
hahhahahahahah 23/03/2012 01:43:02
jo mirsad sika ujdys ky njeri po shum te verteta jon kto pytje e kto pergjigje po mire lexoje kur^anin e pastaj fol po ma mer mendja qe edhe me lexu ti te doket sikur po lexon are are abetare se nuk mer kurxho vesh nuk kupton kurxho e per at koke fukara e sun xhen pun se sje i kurfar feje po bir ngujza dhe lutju zotit e ndoshta te ndimon se skoke ktu pari hic edhe as qe paske me xhet pun e kurxho se punen sta xhon hoxha po punen duhet me lyp me lutje te zotit dhe zoti esht vetem e vetem nje dhe besoj se te ndimon
avatar
mirsadi 23/03/2012 14:14:53
Nuk osht problem besimi n Zot se un jom musliman edhe besoj n Zot,Po problemi osht se njerit qe pak ju prek n tel me fjal per punen,jeten e fukarallekin,i hypni n qaf edhe desh e mbytni.Zoti e ka kriju njerzimin me jetu e mi rujt t mirat qe ja ka fal,me jetu n paqe,ne dashuni e n harmoni.Me ndimu e me qmu njoni tjetrin,me udhzu t padishmin e jo me ofendu edhe mi jy zyr sikur me desht mbyt.Kuranin e kom lexu edhe e qmoj shum,po kurani nuk e ndersyn muslimanin kundra muslimanit.Kurani osht udhzim per jet.E jeta shka koka ather,a mos koka veq mu honger me fe.
Feja duhet mu kon sherbim t ksaj jete se ket jete ta ka fal Zoti i Madh.Zoti kur e ka kriju njerin se ka kriju as musliman es krishter.Zoti Madh t ka urdhnu me jetu e me bo familje e me rujt familjen.
Un jom njeri e du me marr frym mu ushy,me bo familje edhe kush t me mesoje per kto un e ngoj.
I ngoj edhe fjalt e Kuranit,po jo veq ato t namazit e t qametit.Un e di se niher kom me dek edhe nuk lodhna per at pun.Per kto duhet t bohet merak ai qi i zyret tjetrit edhe do me fshi pi ksaj bote nvend mi dhon arsye e me bind n fjalt e tij.Zoti i Madh e ka ndalu n emen tij ti kercnohet njeni tjetrit,po t afromi njeni me tjetrin.Zoti i don t mir kejt njet e t kshit qi s permisohen,i le ta thejn qafen diku E ju kshyrni qata t kshit permisoni.
avatar
preshevarja 23/03/2012 00:19:09
ty mirsad shum here te kam pergjigjur rreth punes e rreth fukarallekut.
por ty tka mujt djalli e ska njeri qe mund met bind per te verteten
avatar
raga 22/03/2012 23:40:37
ALLAHU TE SHPERBLEFT MOLLA VALDET HOXHA:E TI ZOTRI MIRSAD PUNEN NUK TA BJE AS HOXHA E AS POPI O TI BURR PO LIVRIT VET E X HEJE SE ZOTI JA KA DA SECILIT PERSON RRESKIN DHE SMUN ME BO HOXHA KURXHO E FALJA TE SJELL LUMTURI NE SHPIR NE FAMILJE PO SKAM CKA ME FOL MA SHUM GJUNAH POM VJEN ZOTI TE D REJTOFT
avatar
i 22/03/2012 20:57:11
Mirsad kjo i bjen si me hy me nje faqe ku folet per sport e me lyp ati politik.
avatar
HOUSE 22/03/2012 19:46:08
Po ju keni hy te religjioni.
Ne rubrikat tjera folet tema socialo-politike. Mos u mjerosni me keto komente, se na moret f'tyren!Sh'net paci.
avatar
i 22/03/2012 20:55:40
Hous, Allahu te shperblefte se bash ashtu eshte, Mirsadi po done me hy me nje faqe ku ka sport e me lyp politik, kjo keshtu i bjen.
Po nuk duhet te merakosemi se kjo eshte gjendja jone.
avatar
mirsadi 22/03/2012 11:39:05
Po be po mir i paska idys ky qe ka shkru per kta.Pergjigjet jan t sakta po pytjet i paska bo pi vetit
Allah Allah,shum be t meqem pu na dalin.Po na dot marojm pi meqmllekit e pi fes.Po pse be s pask le feja niher e ton njeri.
Po a ma me randsi koka puna,idarja e familjes a mu mar me kto pun.Kto jon per ata qi shkojn n xhami,e mir qe shkojn se s ju kisha perzi.Po jeten me shendrru n fjal t ati e t kti, t asaj e t ksaj,kjo s qon kerkund,kjo te qon veq n xhum .
Kallxona ju ku ka pun per fukaran,ku ka pun per t meqmin se t meqmit kur ti i xhen ni pun ai ti siguron 100 pun.Xhindi pu desin pi papunsis pi skamnjes e dikush perfiton tu ja bo atyne rrafsh dunjallekin.Ata kan fmi e fmit dojn me jetu mu.
avatar
shen81 23/03/2012 14:20:40
mirdita,
avatar
Hasan El Basriu 23/03/2012 00:45:19
Fati zii o fati ziii... a mtregon se ku me shkuuu...
avatar
M U S L I M A H 22/03/2012 16:55:55
nuk i ka fajet Feja per fukarallak, po mos feja. se apet pe qet te puna e te feja.
avatar
? 22/03/2012 16:43:09
deshata met than ty mirsad se ti skoke musliman ...


se simos te kish fe simos ta majsh fejen qe ta ka lan zoti mos e maj as punen

shko rruges tina kejtat tmirat i gjon edhe punen .............
avatar
afrim 22/03/2012 00:22:25
Nuk e pasni perfundu deri ne fund tregimin ! E pergjigja e priftit pas insistimit nga te pranishmit ishte "ESHHEDU EN LA ILAHE ILALLA VE ESHHEDU ENNE MUHAMMEDEN ABDUHU VE RESULUHU"
ku don t
avatar
A thu pse? 23/03/2012 14:30:35
Ky tregim po me duket pak naiv. Nese prifti e ka dite te verteten pse me mshef ato? Kur prifti e din se vetem nje Zot egziston e Ai eshte Allahu, pse do ta mohonte? Mos ndoshta ky muslimani kishte aq shume ndikim?

Ne anen tjeter nese prifti e ka dijte te verteten dhe ka punu kunder Zotit shume thjesht e kish dhone ni pergjigje: Celsi i xhenetit eshte ne adhurimin e Krishtit! Apo jo? Po mendoj nese e mohon Zotin tere kohen edhe pse e din te verteten nuk e ke veshtire me genjejt para "xhematit" te tij, sepse ai genjen cdo dite.

Po nejse, e kuptoj se cdo religjion ka keso tregime edhe dyshoj se kjo gje ka ndodhe me te vertet.
avatar
M U S L I M A H 23/03/2012 19:23:37
sa ma shume m bjen te foli me krishter per besimin e tyne aq ma naiv me duken.

krishteret jan naiv.
avatar
i 23/03/2012 18:12:11
Cudi me disa njerez, lajmet e topchanel jane shume te sakta dhe nuk diskutohet per vertetesine e tyre, ndersa tregimet qe kane te bejne me fe jane kontestuese, e ku ta di une...
avatar
XXX 21/03/2012 23:37:42
Ky tregim tregohet nga Shejkh Abdulhamid Kishk Allahu e meshirofte. amin
Ja ketu e keni videon me titrim shqip: http://youtu.be/lFiGhzGOo8U
Total: 15 | Treguar: 1 - 15

Publikoni komentin tuaj

Ju lutem fusni kodin që shikoni në imazh:

Captcha
  • Dërgo email miqëve Dërgo email miqëve
  • Verzioni për printim Verzioni për printim
  • Vetëm tekst Vetëm tekst

Vlerëso këtë artikull

3.33
Presheva Web Portal